Apel deschis pentru desemnarea și formarea Comisarilor Dunăreni în România

Consfătuire – Sesiune de Informare și Training – Fetești, 2 noiembrie 2017

În prezența și cu amabilul sprijin a Înaltului Reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe – Coordonator Național al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, Dl Secretar de Stat Cristian WINZER, în Municipiul Fetești, în data de 2 noiembrie 2017, Asociația ”Comunitățile Locale Riverane Dunării” (CLDR), în parteneriat cu Primăria Municipiului Fetești, a inițiat și organizat cea dintâi consfătuire regională desfășurată în urma Forumului Anual SUERD și Conferinței Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunării (CoDCR) de la Budapesta, în cadrul căreia a avut loc și o sesiune de informare și training privind formarea și dezvoltarea Rețelei Comisarilor Dunăreni în România. Au fost reprezentate comunitățile locale și mediul academic din Alexandria, Buzău, Călărași, Constanța, Fetești, Lehliu, Turnu Măgurele.

În cadrul mesajului său de salut, reprezentantul MAE a prezentat o scurtă evaluare a rezultatelor evenimentelor SUERD de la Budapesta și a reliefat importanța sporită pe care această strategie macro-regională ar merita să o aibă, în special din perspectiva următoarei perioade de programare financiară a Uniunii Europene. Vorbitorul a subliniat, de asemenea, că România desfășoară un lobby instituțional intens pentru ca în anul 2019 când preia Președinția UE, țara noastră să dețină și Președinția SUERD și să organizeze, în acel context, și Forumul Anual SUERD pentru a valorifica în acest fel mai bine contextul respectiv. Totodată, participanții au fost invitați să se mobilizeze pentru a formula două-trei priorități importante de acțiune comună care să se regăsească, preferabil, într-o declarație a Comisarilor Dunăreni și a reprezentanților locali și județeni care vor lua parte la Forumul Național SUERD ce va avea loc în curând la Giurgiu.

Pe de altă parte, în cadrul sesiunii, Vicepreședintele CLDR, Dl Sorin GAFIȚOI, Primarul Municipiului Fetești a făcut un apel special la reprezentanții comunităților menționate spre a se uni și afilia la CLDR, ca organizație reprezentantivă la nivel național și european în procesul de implementare al Strategiei Dunării. În continuare, Președintele Executiv CLDR, Dl Sever AVRAM, care este și Coordonatorul General al Catedrei Internaționale Onorifice ”Jean Bart” în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD), a formulat o expunere centrată pe relația dintre nevoia de corelare a creșterii de tip SMART a regiunilor și orașelor din România și punerea în aplicare a obiectivelor strategice la nivel macro-regional prin componentele inovării economice, tehnologice și sociale și prin transpunerea unei viziuni coerente asupra dezvoltării durabile a tuturor județelor țării.

În același context, a fost prezentată oferta de sprijin URBASOFIA, ca laborator de inovare urbană și de revitalizare a patrimoniului cultural-istoric pentru comunitățile românești prin includerea în rețele și proiecte transnaționale, inclusiv în cadrul aplicării Programului Horizon 2020. Au fost evocate soluții concrete de depășire a obstacolelor în calea beneficiarilor potențiali prin strângerea cooperării, atât la nivel național, cât și european.

A fost, totodată, prefațată Misiunea Oficială CLDR în Italia și întâlnirile care vor avea loc în vederea stabilirii de înfrățiri și parteneriate extinse cu comunitățile locale din Regiunea Basilicata, în special din Provincia Matera, cu sprijinul Președintei Agenției pentru Patrimoniu Cultural Euromediteranean, Dna Adriana POLI BORTONE.

În partea finală, a fost prezentat succint noul cadru organizatoric al Rețelei Comisarilor Dunăreni care s-a creat la Budapesta sub coordonarea Dlui Peter LANGER, Comisar Șef al Regiunii Dunării, precum și beneficiile de care se pot bucura comunitățile care se alătură acestei mișcări prin aderarea la CLDR și prin desemnarea câte unui Comisar Dunărean la nivel județean, municipal și local. În acest sens, prin consens, a fost adoptată Declarația de Sprijin în favoarea extinderii și dezvoltării Rețelei Comisarilor Dunăreni în România și a strângerii cooperării în cadrul CoDCR.

Evenimentul a fost mediatizat, în plan zonal, de AGERPRES, TV Ialomița, Antena Ialomițeană TV și Radio ORION Fetești. Parteneri Media Asociați ai evenimentului: Agenția Națională de Presă AGERPRES, TVH, Opinia Națională, Juridice.ro. Parteneri Media: Finantare.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicații Mobile, CalendarEvenimente.ro, ComunicateMedia.ro, Tribuna Economică, SmartFinancial.ro, 24PHarte.ro, PRwave.ro, BrandInfo.ro, “Buletin Dunărean”.

Pentru conformitate,
Secretariatul Tehnic CLDR
3 noiembrie 2017

One thought on “Apel deschis pentru desemnarea și formarea Comisarilor Dunăreni în România

Comments are closed.