Dansul energetic ca osmoză originală între muzică, dans și meditație

În ajunul lansării, în data de luni, 11 noiembrie, la Sala Dalles din București, a volumului ”Puterea Cunoașterii” (Editura Dharana), am avut plăcerea, în calitate de traducător al unui alt volum, să stau de vorbă cu Maestrul IOAN, autorul volumului și metodei ”Dansul energetic”. Evenimentul de lansare a volumului ”Puterea Cunoașterii” este onorat de medicul neurolog și scriitorul Prof. univ. dr. Dumitru Constantin DULCAN, care semnează Cuvântul Înainte, de editorul cărții, jurnalista Maria TIMUC, precum și de interpreta Ileana ȘIPOTEANU, care va susține în același cadru un recital muzical.

~~~

Sever AVRAM: Care dintre ipostazele pe care le-ați asumat cu vădit succes în decursul vieții considerați că vă exprimă ca personalitate cel mai mult: om de afaceri, trainer în domeniul dezvoltării personale, terapeut, guru spiritual?

IOAN: Acum, când privesc retrospectiv, consider că am avut o evoluție care mă mulțumește pe deplin. Pe fiecare nivel de dezvoltare, mi-am dorit să ating maximul, fără să știu că acele vise reprezentau doar o treaptă în evoluția mea. Din fiecare experiență, am învățat câte ceva și, cu această ocazie, țin să mulțumesc tuturor acelora care m-au ajutat să experimentez viața.

Acum consider că este important să împărtășesc ceea ce am învățat în timp. După părerea mea, Cunoașterea reprezintă cel mai important atuu al vieții. Atunci când împărtășesc, în calitate de conferențiar, darurile cunoașterii, mă simt plin de bucurie. Gândul că vor fi unii dintre cei prezenți la evenimente, care vor învăța din reușitele mele și astfel își vor ușura drumul, mă împlinește și ma onorează.

S.A: Pentru cei care nu sunt familiarizați îndeajuns cu activitatea Dvs, vă rugăm să definiți succint ce înseamnă Dansul energetic.

IOAN: Dansul energetic reprezintă o formă de căutare a bogățiilor în planurile subtile, dincolo de limitele perceptibile prin intermediul simțurilor. Dansul energetic acționează, în mod simultan, în toate cele trei corpuri; fizic, spiritual și emoțional. Conlucrarea armonioasă a celor trei corpuri în timpul dansului energetic face ca această formă de terapie și antrenament să fie una dintre cele mai frumoase și mai utile forme de dezvoltare umană.

S.A.: Există un secret al metodei, puse la punct de Dvs. în atâția ani, prin care ați realizat o osmoză subtilă între muzică, dans și meditație, dar cu miza (auto)vindecării chiar de maladii cronice?

IOAN: Dansul este o emanație a universului. Omul a dansat dintotdeauna. Eu am început să dansez fără să știu că voi ajunge să generez această formă de manifestare a cunoașterii. Deși nu am știut unde am sa ajung prin dans, pe măsură ce am experimentat, am înțeles că, așa cum ați afirmat, prin osmoza subtilă între muzică, dans și meditație, se realizează acel flux de energie care poate genera Creația, dincolo de limitele pe care le-am atins până în acest moment.

S.A.: Care opinați că sunt atuurile singulare ale metodei Dvs. terapeutice, care au condus la o extindere atât de rapidă, nu numai în România, ci și în alte țări de pe glob?

IOAN: Lumea a ajuns la un nivel de maturitate spirituală. Din ce în ce mai mulți oameni au devenit pasionați de spiritualitate și caută noi metode de manifestare a ființei umane. Dansul energetic a venit ca o noutate în peisajul spiritual planetar, combinând atât cunoașterea tradițională cât și manifestarea liberă pe fond muzical, ales conform dorințelor și înclinațiilor fiecăruia. În mod practic, Dansul energetic face o conexiune între viața socială de zi cu zi și universul infinit care ne asigură sprijinul în creație și manifestare.

S.A.: În urma colectării atâtor mărturii din partea practicanților Dansului energetic, vă rugăm să prezentați sintetic efectele pe termen mediu și lung pe care le-ați remarcat în rândul absolvenților cursurilor Dvs., precum și al cititorilor cărților Dvs.

IOAN: Practicăm Dansul energetic la nivel de grupuri organizate de aproape un an. De prima dată, am fost surprinși de transformările fizice și sufletești pe care le-am remarcat la majoritatea participanților. Deși pare surprinzător, am avut nenumărate situații în care transformarea practicanților a fost atât de mare de la o întâlnire la alta, încât aveam impresia ca i-am întâlnit pentru prima dată.

De asemenea, cititorilor li se pare foarte interesantă și cartea ”Dansul energetic”. Foarte mulți dintre ei fac demersuri să se conecteze cu instructorii de dans pentru a primi, de la sursă, informația cât mai corectă și mai apropiată de forma ideală de practicarea acestei metode de terapie și antrenament.

Această foame de informație și dorință de asimilare a dansului energetic ne încurajează să îl promovăm din ce în ce mai mult spre a răspunde unei necesități sociale și, anume, aceea de a ne clădi ca ființe armonioase pe acest pământ.

S.A.: Unii observatori de pe margine v-ar putea reproșa că, într-o lume frământată de schimbări și crize tot mai profunde și contradictorii, metoda aleasă de Dvs. se axează în special pe valori idealiste, gen respect, generozitate, recunoștință și iubire. Cum ați răspunde acestui gen de dubii sau de critici?

IOAN: Așa este. Dansul energetic este o formă prin care ajungem să ne reconectăm la valorile tradiționale prin care ne-am clădit ca ființe de mare har pe acest pământ. Raportându-ne la esența luminii din noi, putem cultiva valori idealiste, precum: respectul de sine, generozitatea, recunoștința și iubirea față de aproapele nostru.

S.A.: Vă aflați în ajunul lansării volumului Dvs. ca și ghidaj pentru discipolii prezenți sau viitori ai Dvs., atât în România, cât și în Spania și, ulterior, în Capitala Europei. Puteți să ne oferiți mai multe detalii despre continuarea proiectului Dvs., în special în contextul în care acesta reprezintă și o terapie de tip anti-ageing pe care o testați cotidian și asupra Dvs.?

IOAN: Suntem din ce în ce mai mulți aceia care simt că Dansul energetic poate să devină o formă de educare a maselor. În țara noastră, Dansul energetic este bine primit de toți aceia care doresc să-și cultive nivele de dezvoltare mai înalte și mai pline de conținut benefic.

În scurt timp, vom căuta să promovăm Dansul energetic în câteva mari orașe din Europa. Dacă va fi primit cu aceeași deschidere și receptivitate, atunci cred că vom găsi resurse să îl promovăm din ce în ce mai mult, cu scopul ca un număr cât mai mare de locuitori ai acestui Pământ să se hrănească cu mai multă ușurință din imensul potențial benefic al întregului Univers.

Interviu de Sever AVRAM cu Maestrul IOAN,

autorul volumului și metodei ”Dansul energetic”

(1 noiembrie 2019)