Noi premise pentru proiecte de investitii macroregionale

Noi premise pentru proiecte de investitii macroregionale cu participare romaneasca

In perioada 23-25 aprilie 2015, reprezentantii Asociatiei Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR Romania), membra a Platformei Urbane a Regiunii Dunarii (Viena), au intreprins o vizita in Croatia si in Serbia. In prima parte a vizitei, delegatia a luat parte la lucrarile Dialogului Financiar Dunarean, organizate la sediul Arhivelor Nationale Croate de catre Coordonatorul Ariei Prioritare 10 din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), in parteneriat cu Agentia Metis, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Croatiei, Bancii Nationale Croate, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene al Republicii Croate, precum si al Biroului de Reprezentare al Municipalitatii Viena la Zagreb COMPRESS.

In cadrul reuniunii, au avut loc cateva prezentari de proiecte considerate promitatoare care au fost propuse de diferite organizatii si institutii in Statele Membre SUERD. Putine dintre aceste propuneri de proiecte prezentau atributele unor proiecte cu “valoare adaugata dunareana”, in special in privinta crearii de noi locuri consistente de munca pentru cetateni, transferului real de bune practici din amonte in aval, standardelor de planificare urbana promovate de statele avansate din zona, precum si al capacitatii de inter-conectare cu alte macro-regiuni stabilite de Uniunea Europeana. Totusi, proiectele romanesti referitoare, de pilda, la protectia transportului naval de produse pe cursul Dunarii, la prelucrarea si utilizarea paletilor din lemn in vederea producerii de biomasa, la salvarea sturionilor sau la monitorizarea poluarii pe Dunare s-au bucurat de un interes aparte.

In cursul celei de-a doua zile au avut loc prezentari ale instrumentelor de finantare actuale si in curs de lansare din partea urmatoarelor institutii: Comisia Europeana, BERD, Fondul European de Investitii, Agentia pentru Promovarea Cercetarii din Austria, Centrul pentru Inovare Sociala si Banca Europeana de Investitii.

Reprezentantii CLDR Romania au avut intrevederi sau discutii speciale cu Coordonatorul SUERD din cadrul DG REGIO-Comisia Europeana, Dl Marco ONIDA; Coordonatorul Ariei Prioritare 10, Dl Kurt PUCHINGER; reprezentantul Europpotunities, Dl Franck BROTTIER; precum si cu participanti din Romania, precum Coordonatorul National SUERD, Dna Carmen PODGOREAN; Presedintele Consiliului Judetean Arad, Dl Nicolae IOTCU; Prorectorul Universitatii de Vest “Vasile Goldis”, Dl Horatiu SOIM; Directorul Executiv al Fundatiei GIEDD, Dna Cristiana SIRBU; Directorul Executiv al Asociatiei pentru Industrie Regenerabila – SUNE, Dna Manuela DRAGHICESCU. Cu acelasi prilej, multumita amabilului sprijin oferit de Comisarul European Corina CRETU, s-a convenit realizarea unei misiuni de documentare si lobby institutional al Asociatiei CLDR Romania la diverse institutii UE de la Bruxelles, la inceputul lunii iunie 2015.

In cea de-a treia zi, la sediul Primariei Kladovo – Serbia, a avut loc o reuniune pentru stabilirea bazelor de cooperare a Grupului de Lucru Transfrontalier Romania-Serbia, initiata in parteneriat de Dr. Ing. Marcel BURDUCEA (Drobeta Turnu Severin, Romania) si Dl Momir IVASKOVICI (Kladovo, Serbia). La intalnire au participat: reprezentanti ai primariilor Obstina, Kladovo, Korbovo, Grabovic din Serbia si reprezentantii primariei Devesel (Mehedinti) din Romania, precum si Presedintele Executiv CLDR Romania, Dl Sever AVRAM, Dna Florina VLAD, Asociatia Professional Consult 2009 si Dl Teclu CODRESI, Fundatia Actiunea Ecologica Romana. In final, a fost agreata o declaratie de bune intentii in privinta cooperarii intre CLDR si noua organizatie pe cale de constituire in zona Portile de Fier II, care cuprinde atat comunitati de pe malul sarbesc, cat si romanesc. Concentrarea in perioada urmatoare va fi pe elaborarea si depunerea de proiecte comune, atat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia, cat si in cadrul altor linii de finantare ce se vor deschide in cursul anului 2015.