Buletin Dunărean – ianuarie 2019 – Acțiuni, inițiative și evenimente CLDR

Fondarea oficială a Hub-ului Macroregional Dunărean – Constanța, 1-2 februarie 2019

În urma discuțiilor care au avut loc cu ocazia Forumului Național SUERD (5-6 noiembrie 2018), între conducerea Asociației CLDR și cea a CLUJ IT Cluster din care fac parte și autoritățile județene și locale ale administrației publice, a fost luată decizia organizării unei sesiuni de lucru privind fondarea Hub-ului Macroregional Dunărean. Acesta se va constitui conform ”Principiului Quadruple Helix” bazat pe cooperarea cât mai strânsă între comunitățile locale, mediul academic și de cercetare/inovare, sectorul de business și organizațiile relevante ale societății civile, în scopul realizării inovării la nivelul nu doar al României, ci a întregii macroregiuni dunărene.

Concret, pe baza unui Memorandum agreat de partenerii co-interesați, vor fi decise ariile tematice UE, finanțabile în perioada următoare, și proiectele de mai mare anvergură, la scară națională și transnațională. De asemenea, va avea loc și o lansare pentru Regiunea de Sud-Est a Ghidului ”Attractive Danube” destinat orientării atât a viitoarelor intervenții și investiții, cât și pentru îmbunătățirea planificării strategice în regiune. Volumul în limba română este rezultatul unui proiect transnațional, finanțat prin Programul INTERREG Europe și coordonat în România de Agenția URBASOFIA, iar prefața este semnată de Președintele Executiv CLDR, Dl Sever AVRAM.

Îmbunătățirea guvernanței la nivelul Macroregiunii Dunării

La jumătatea lunii ianuarie 2019, Autoritatea de Management a Programului Transnațional Dunărea organizează la Bratislava un seminar tematic dedicat celor implicați sau interesați de proiectele finanțate prin acest program. Mai multe informații pot fi solicitate din partea Coordonatorului Axei Prioritare SUERD 10.

Implicarea reprezentanților societății civile și mediului academic în democratizarea macroregională

Municipalitatea Viena, în calitate de Coordonator al Platformei Dunărene a Actorilor Locali (DLAP) va organiza o reuniune de lucru în perioada 5-6 martie 2019. Vom furniza pentru cei interesați să participe mai multe detalii atunci când vor fi disponibile.

Întărirea colaborării între tinerii experți dunăreni

În perioada 22-23 mai 2019, va avea loc la Maribor (Slovenia) o Conferință sub genericul ”Facilitarea unei cooperări consolidate între tinerii experți dunăreni”. Acest eveniment reprezintă o continuare a inițiativelor privind realizarea unei cooperări consolidate în domeniul educației în statele dunărene, în special în zona studiilor avansate macroregionale dunărene.

Parte a acestor demersuri este și Rețeaua Europeană a Comisarilor Dunăreni creată de Consiliul Orașelor și Regiunilor Dunării (CoDCR), la care și CLDR este Membru Fondator. Va fi inițiată desfășurarea unei Misiuni de Lucru cu această ocazie deschisă prioritar membrilor Asociației CLDR și Rețelei Naționale a Ofițerilor Dunăreni, coordonată de CIO-SUERD ”Jean Bart”.

România – gazdă și organizatoare a Forumului Anual SUERD

Întrucât România deține în această perioadă Președinția SUERD, ediția din acest an a Forumului Dunării va avea loc în avans, în perioada 27-28 iunie 2019, la Palatul Parlamentului, pentru a se suprapune cu secvența finală a Președinției Consiliului UE. În ajun va avea loc și Ziua Participării, tot la București, care este organizată de Forumul Societății Civile Dunărene. Mai multe informații pentru cei interesați vor fi făcute publice, în timp util, pe siteurile oficiale: www.suerd.gov.ro , www.romania2019.eu și www.danube-region.eu.

Înfrățiri între comunități locale și pentru parteneriate de afaceri – Misiune Oficială CLDR la Matera – Capitală Culturală Europeană 2019

În parteneriat cu importante instituții și personalități implicate în evenimentele culturale din Matera 2019, Asociația CLDR inițiază, cu amabilul sprijin al Dlui Dr. Pietro Elisei, Directorul Agenției URBASOFIA, în perioada 20-24 martie 2019, o Misiune Oficială în vederea realizării de înfrățiri între comunități locale din România și din regiunea Basilicata (Italia), precum și în vederea lansării unor noi parteneriate de afaceri, cu sprijinul Camerei de Comerț Provinciale.

Totodată, participanții vor avea ocazia să fie prezenți la importante evenimente cultural-artistice ce sunt cuprinse în calendarul oficial: inaugurarea ”Camerei Ultra-Secrete” printr-un spectacol de dans contemporan – la sediul Palatului Bibliotecii Provinciale Matera; Festivalul Privirii; Conferința Societății Civile ”La frontierele Europei: de la Versailles la Berlin” informații suplimentare asupra agendei și condițiilor de participare vor fi în curând disponibile.

Formare profesională și oportunități financiare prin certificarea ca Expert European în Inovare Urbană – Smart City

Având în vedere succesul de care s-a bucurat în diverse instituții și locuri precedentul curs de tip post-universitar ”Expert European în Dezvoltare și Inovare Urbană – Smart City”, organizatorii invită la înscrierea la noua serie pe anul 2019 a acestui program preponderent de ghidaj practic și financiar, coordonat în parteneriat de Agenția URBASOFIA, Departamentul de Training și Consiliere al Asociației ”Comunitățile Locale Riverane Dunării” (CLDR) și Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD), proiect coordonat de Fundația EUROLINK-Casa Europei și fondat în parteneriat cu Academia Română.

Cursurile se desfășoară online, în perioada lunilor ianuarie-aprilie 2019, prin intermediul unei platforme educaționale, accesibilă oricărui cursant în mod flexibil, incluzând 7 module cu studii de caz și exemple de bune practici. Certificarea se obține în urma unei evaluări finale care constă într-un test scris de evaluare la distanță, furnizat de organizatori.

Cursul se adresează în special următoarelor categorii: arhitecți șefi/funcționari în departamentele de specialitate ale orașelor, municipiilor și județelor; urbaniști; consultanți; planificatori; geodezi; specialiști îmbunătățiri funciare / ingineria mediului; cercetători; masteranzi; doctoranzi.

Înscrierile se fac in baza Formularului de Înscriere de pe pagina www.ciosuerd.houseofeurope.ro, conform principiului „Primul venit-primul servit”. Detalii suplimentare pot fi solicitate Secretariatului Tehnic prin e-mail: ciosuerd@gmail.com ori telefonic la tel./fax: 021.230.49.97.