Solutii pentru finantarea UE pentru inovare intr-o Romanie Dunareana

Solutii pentru finantarea UE pentru inovare intr-o Romanie Dunareana

~ sumar executiv al rezultatelor Academiei Tinerilor Lideri Dunareni – editia I ~

Bucuresti, Palatul Parlamentului, septembrie 2015

Intre 24 si 25 septembrie 2015, la un an de la lansarea constituirii asociatiei cu caracter national „Comunitatile Locale Riverane Dunarii” (CLDR), la Palatul Parlamentului a avut loc o reuniune de bilant si o prima editie a noii forme de pregatire a expertizei necesare atragerii fondurilor UE pentru aplicarea SUERD in Romania – „Academia Tinerilor Lideri Dunareni”, in organizarea unui consortiu din care au facut parte Catedra Internationala Onorifica „Jean Bart” in sprijinul SUERD (CIO-SUERD) si Fundatia EUROLINK-Casa Europei.

In deschidere, din partea gazdei evenimentului, Senatul Romaniei, care a patronat in mod onorific evenimentul, a vorbit Senatorul Octavian MOTOC, membru al Comisiei de Afaceri Europene, care s-a focalizat asupra urgentelor majore care sunt de intreprins pentru ca sectorul de afaceri si cel public sa se bucure cu adevarat de sansa relansarii Romaniei in context macro-regional.

De aceasta data, interesul diplomatic al ambasadelor Statelor Membre dunarene, dar si al beneficiarilor potentiali de proiecte si finantare a fost revelator pentru interesul care i se acorda Strategiei Dunarii in proximitatea convocarii Forumului SUERD de la Ulm. Astfel, au fost reprezentate la lucrari Germania, Austria, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Serbia, Slovenia, Republica Ceha, Republica Moldova.

Un prim rezultat palpabil al celei dintai zile a reuniunii a fost colectarea de expresii de interes si adeziuni pentru infiintarea Centrului Dunarean de Cooperare Academica, propus de CIO-SUERD „Jean BART” in parteneriat cu Academia Romana si la care s-au raliat deja institutional sau in nume propriu peste o suta de reprezentanti si invitati la conferinta: de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca pana la Univesitatea Danubius din Galati, Tomis din Constanta, Spiru Haret, institute nationale de cercetare, consultanti si agentii de consultanta cu vasta experienta etc. Conform Dr. Costin LIANU, reprezentant al Patronatelor si Consiliului Exportatorilor Romani din Romania in cadrul Axei Prioritare „Competitivitate-Clustere”, prin cooperarea teritoriala cu toate comunitatile si universatile din cadrul CLDR-Romania, se vizeaza prezentarea proiectului comun „Universitatea Cunoasterii si Inovarii Dunarene”, aceasta in cadrul Reuniunii Clusterelor Dunarene (octombrie 2015) organizata de catre Joint Research Centre – Comisia Europeana la Ulm impreuna cu Guvernul Landului Baden Wurttemberg, care coordoneaza Axa Prioritara Competitivitate SUERD.

Tot in acelasi context, a fost reunit si confirmat prima promotie constituita de „Tineri Lideri Dunareni”, un esalon de elita pro-activ care sa puna la dispozitia Strategiei resursele lor de cunoastere, entuziasm si implicare civica in scopul relansarii identitatii si cresterii dinamic incluzive a Macro-regiunii noastre comune.

4

2. In cea de a doua zi, Coordonatorul European SUERD din partea Comisiei Europene, Dl Marco ONIDA, ca etapa in cadrul vizitei oficiale pe care a facut-o pentru a pregati prezenta delegatiei romanesti la Ulm, in prezenta Coordonatorul National SUERD din partea MAE, Dna Ambasador Silvia DAVIDOIU, a adresat un mesaj mobilizator participantilor si a facut o prezentare succinta a oportunitatilor de cooperare si finantare multiple care deriva sinergic prin aplicarea Planului de Investitii Strategice (ESI) laolalta cu Programul Transnational „Dunarea” si Programul Horizon 2020. Vorbitorul a recomandat o colaborare mult mai stransa intre axele prioritare, coordonatorii acestora si CLDR, ca principal reprezentant in cadrul CoDCR, al carui congres se va desfasura tot la Ulm, in aceeasi perioada cu grupurile de lucru tematice, reunite sub numele de „ARGE Donau”. De asemenea, in prezentarea sa, invitatul special a considerat consultarile de la sediul Senatului, in prezenta grupului de parlamentari romani pro-SUERD, care numara reprezentanti din cvasi intreg spectrul politic, drept un exemplu de bune practici pentru celelalte state si organizatii dunarene care isi pregatesc prezenta la Ulm.

Marco Onida: ”România trebuie să fie deschisă, curioasă şi să privească la toate oportunităţile care sunt cuprinse în această strategie, apoi să se concentreze pe implementarea concretă, nu doar pe dimensiunea politică acesti instrument. Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă”.

2

3. Ca initiativa de amplu proiect major prioritar, conferinta a gazduit o prezentare condensata a Asociatiei pentru Continua Dezvoltare a Transportului Urban si Suburban (CODATU – filiala Romania) GREEN ANCHOR „Advancing the Natural-Cultural-Historical Heritage of the Danube River through the Accesibility” (Promovarea Dunarii prin Accesibilitate) care s-a bucurat de un deosebit interes din partea auditoriului. In urma dezbaterilor finale, prin consens, a fost adoptata in prezenta a peste 100 de delegati si a reprezentantilor mass-media „Declaratia-Apel a Comunitatilor Locale, Universitatilor si Organizatiilor Neguvernamentale Dunarene” in sprijinul initativelor si proiectelor majore propuse de CLDR catre Ministerul Fondurilor Europene din Romania si Coordonatorul UE pentru SUERD.

La final, din partea repezentantilor Senatului Romaniei, a fost lansata catre CIO-SUERD invitatia de a organiza o dezbatere similara si in capitala Transilvania la UBB, in special pentru a impulsiona extinderea si aprofundarea miscarii dunarene in zona de mai importanta reprezentare a afluentilor Dunarii.

Partenerii Oficiali ai evenimentului au fost EximBank si METROUL SA. Sponsori Tehnici: OSR 2011, Domeniile Samburesti, Aqua Carpatica, SO.SI.SE.SA, Ethic Wine, Inkcomm PR, Phaeton Gala.

Parteneri Media Asociati: Agentia Nationala de Presa AGERPRES, TVH, ZiarulAlb.ro. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, 24PH.ro, ComunicateMedia.ro, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, Curierul de Dobrogea, „EU-RO Clearing Funds”.