Rădăcinile latine dintre Italia și România, fructificate inovativ în contextul operațiunii Matera – Capitală Culturală Europeană 2019

Misiunea Oficială CLDR – noiembrie 2017

~ Comunicat de presă ~

În prezența și cu amabilul sprijin al Înaltului Reprezentant al Provinciei Matera (Italia), Dna Adriana Poli Bortone, fost Membru al Parlamentului European, Ministru și Senator al Republicii Italiene, la sediul Palatului Administrativ al Provinciei Matera, în ziua de 28 noiembrie 2017, sub egida Asesoratului pentru Identitate Mediteraneeană, Turism, Evenimente, Comerț, Artizanat și Sport Matera, a avut loc Simpozionul ”Construim Matera Mediteraneeană” în formatul unei reunini de lucru permițând schimbul de bune practici și schițarea strategiilor de promovare turistică în context transnațional.

Continue reading

Dezvoltare integrată urbană, portuară și turistică – oportunități de finanțare UE

Conferință Națională – Senatul României – 22 septembrie 2016  

~ Anunț de presă ~

La doi ani de la lansarea în mod oficial, la sediul Senatului României, a asociației cu caracter național „Comunitățile Locale Riverane Dunării”, afiliată, între timp, la Consiliul Orașelor și Regiunilor Dunării – CoDCR (Viena), conform unei tradiții deja instaurate, se organizează în data de 22 septembrie 2016,Conferința Națională a stakeholderilor din mediul public și din sectorul privat privind completarea și armonizarea cadrului legislativ și instituțional, referitor la corelarea dezvoltării urbane cu aceea a infrastructurii și activităților portuare și turistice, cu impact comun în special asupra turismului și dezvoltării locale de-a lungul cursului inferior al Dunării. Dealtfel, această exigentă este inclusă în toate documentele recente adoptate de Comisia Europeană și Statele Membre UE, inclusiv în cadrul obiectivelor SUERD și ale Agendei Urbane pentru Uniunea Europeană, adoptată în anul 2015 și aflată în prezent sub coordonarea Președinției Slovaciei.

Între timp, urmare a unei inițiative comune guvernamentale și non-guvernamentale, cu sprijinul și participarea reprezentanților Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Economiei și Ministerului Dezvoltării Regionale prin Autoritatea Națională de Turism, a fost creat Task Force-ul SUERD, destinat unei mai bune concertări a eforturilor privind promovarea și aplicarea Strategiei Dunării în toate județele țării, cât și identifcarea împreună a temelor prioritare și oportunităților de finanțare pentru proiectele majore cu impact macro-regional, în special pentru o cît mai bună pregătire a participării românești la Forumul Anual SUERD (Bratislava, 2016).

Obiectivul constă atât în armonizarea legislativă absolut necesară, cât și în compatibilizarea și stimularea dialogului dintre comunitățile locale, pe de o parte, și autoritățile din domeniile dezvoltării regionale, infrastructurii – transporturilor, administrării portuare și turismului, de care depinde relansarea economică și prosperitatea social-economică a zonelor evocate. Numai printr-o mai bună corelare de acest fel, beneficiarii din România – comunități locale, universități, ONG-uri relevante etc – vor putea să depună proiecte comune cu entități omologe din alte state dunărene, atât în domeniul dezvoltării unei rețele de localități portuare dunărene, cât și în acela al creerii de zone turistice adaptate specificului variat al zonelor respective: pescuit, bio-economie, eco-turism, meșteșuguri locale, digitalizare etc.

Flags

Invitații și speakerii principali sunt din partea următoarelor instituții: Senatul României, Cancelaria Primului Ministru, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dialogului Civic, Ministerul Educației, Autoritatea Națională pentru Turism, Administrația Porturilor Dunării Maritime, Zona Metropolitană Constanța, Primăria Municipiului București. Sunt, de asemenea, invitați, cu titlu de observatori, reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții, BERD, ai ambasadelor statelor dunărene etc.

Reuniunea se va încheia cu lansarea oficială a noului program de tip postuniversitar online ”Managementul Bio-Economiei, Inovării și Guvernanței” (BIG), precum și cu adoptarea unui set de propuneri și recomandări care să conducă, ulterior, la o cooptare a orașelor portuare în rețelele specifice la nivel dunărean și european și la o stimulare a schimburilor comerciale și turistice între acestea.

Parteneri Media Asociați: Agenția Națională de Presă AGERPRES, TVH, Opinia Națională. Parteneri Media: Finantare.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicații Mobile, CalendarEvenimente.ro, ComunicateMedia.ro, Tribuna Economică, 24PH.ro, Curierul de Dobrogea, SmartFinancial.ro, PRwave.ro, BrandInfo.ro, „Buletin Dunărean”.

Agenda previzională
Descarcă

Participarea se va face în limita de locuri disponibile, conform principiului ”Primul venit-primul servit”, pe baza de transmitere a Formular de Înscriere în perioada 1-15 septembrie 2016. Pentru informații suplimentare, cei interesați pot contacta Secretariatul CLDR la adresa secretariat@cldr.ro și tel./fax:021.2304997 sau pot consulta siteul www.cldr.ro.

Pentru conformitate,
Secretariatul CLDR
București, 25 iulie 2016

13iul./18

Ambasadorii Speciali ai Regiunii Dunării

Ambasadorii Speciali ai Regiunii Dunării în favoarea stimulării
cooperării transnaționale prin SUERD

Comunicat de Presă

Prin tradiție, Catedra Internațională Onorifică „Jean Bart” în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD) a desemnat, începând cu anul 2012, un număr de „Ambasadori Speciali ai Regiunii Dunării”, personalități experimentate, cu rolul de a îndeplini dificila misiune de inter-conectare a coordonării Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) de la Bruxelles și Viena în raport cu autoritățile și stakeholderii principali din România. Această simbolică magistratură s-a dovedit utilă atât în vederea unei mai bune prioritizări / programări a proiectelor, cât și a capacității efective de monitorizare și interacțiune între investițiile și transferul de know-how în plan macro-regional prin intensificarea cooperării teritoriale la nivel transnațional în diverse domenii.

Continue reading

19iun./18

În cadrul Proiectului internațional ”Universitatea Dunăreană a Inovării Integrale” (lansat Bratislava, 2016)

Traininguri Interdisciplinare de Vară online pentru Experți și Inovatori certificați CIO-SUERD, proiect în parteneriat cu Academia Română (fondat 2012) 

CIO-SUERD – Catedra Internațională Onorifică ”Jean BART” în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării – reprezintă un proiect fondat în anul 2012, în parteneriat de către Fundația EUROLINK-Casa Europei, Membră European Network for Education and Training (EUNET, Germania) și Europe’s People’s Forum (EPF, Bruxelles) și Centrul de Biodiversitate ”Acad. David DAVIDESCU” al Academiei Române, inițiat în contextul formării celor patru macro-regiuni pilot ale Uniunii Europene și al procesului de internaționalizare și inovare a educației, ce are loc pe plan global.

Continue reading